Ta kawa to podróż w najlepsze rejony plantacji kaw, 100% Arabica
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów worków rocznie.
Szczególnym rodzajem jest Excelso; termin jest określeniem klasyfikacji kawy w Kolumbii. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Excelso to kawa o przekątnej 15-16 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna.
Uważana jest za najlepszą kawę kolumbijską. Należy do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o każdej porze dnia. Kawa o wspaniałym, niepowtarzalnym aromacie, łagodnym, bardzo naturalnym, delikatnym, lekko kwaskowatym smaku.
Kapsułki z kawą do ekspresów Nespresso®* Citiz, Pixie, Essenza, Lattissima, Maestria, U, lnissia oraz innych domowych urządzeń marki Nespresso®*.
*Znak towarowy Nespresso® nie jest własnością Lafaye Sp. z o.o. ani żadnej innej powiązanej spółki.
Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii.
EP (Europejskie Przygotowanie) określa, że surowe ziarna kawy są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ciał obcych.
Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Antioquia/Medellin
Gatunek – Arabika, Typica, Bourbon
Zbiory – październik/grudzień
Metoda pozyskiwania – na mokro
Wysokość upraw – 1100 – 1500 m.n.p.m.
Profil palenia – średnie
Smak – nuty czekoladowo-owocowe
Aromat – lekko cytrusowy, orzechowy
Body/cielistość – średnie
Kwasowość – średnia