Ethiopia Yirgacheffe - prosto z górzystych terenów Etiopii - Lafaye
947
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-947,bridge-core-2.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Kawy Lafaye / Ethiopia Yirgacheffe

BRAZILIAN SANTOS

Poznaj napopularniejszą kawę w najlepszej wersji, 100% Arabica

COLOMBIA EXCELSO

Ta kawa to podróż w najlepsze rejony plantacji kaw, 100% Arabica

GWATEMALA

Prosto z serca rejonu wulkanicznego, 100% Arabica

RWANDA BOURBON

Wyjątkowa i unikalna w Polsce kawa z Rwandy, 100% Arabica

KENYA

Klasyka z Afryki w niezwykłej odsłonie, 100% Arabica

INDIA PLANTATION

Bogaty smak i aromat prosto z Indii, 100% Arabica

CLASSIC

Idealne proporcje odniany ziaren dla codziennej kawy

COFFEE FUSION

Niezykłe połączenie odmian arabiki, 100% Arabica

MORNING COFFEE

3 odmiany ziaren Arabiki w mocnej energetycznej odsłonie, 100% Arabica

CAFFÈ DEL BANCHETTO

Idealna kawa na spotkania

AROMATICA

Skomponowana ze szczególną dbałością o aromat

ESPRESSO

Mocniejsza kawa – zrównoważona i zarazem intensywna

ROYAL COFFEE

Królewska mieszanka najlepszych ziaren, 100% Arabica

ETHIOPIA YIRGACHEFFE

Kawa prosto z Etiopii, 100% Arabica

CAFFÈ DOLCE VITA

Kawa do kompozycji ze słodyczami

KAWA BYDGOSKA

Autorska mieszanka ziaren 100% Arabiki

GUSTO ITALIANO

Kawa aromatyzowana – wiele smaków!

ORTHODOX BLACK i GREEN TEA

Herbata czarna lub zielona liściasta – prosto z Rwandy

CANNABI COFFEE

Mielona 100% Arabica z konopią siewną

ETHIOPIA YIRGACHEFFE

Specjalność prosto z górzystych terenów Etiopii

Ethiopia Yirgacheffe – jedna z najlepszych kaw uprawianych w górach o delikatnej kwasowości

Etiopia jest głównym ośrodkiem pochodzenia kawowca Arabica, który rośnie od tysięcy lat w lasach południowo-zachodnich wyżyn Kaffy i Buno.
Kawa została odkryta w Etiopii w IX w. i od tego czasu jest powszechnie akceptowana jako napój pobudzający – przynajmniej tak głosi legenda o pasterzu kóz, który poczęstował mnicha ziarnami kawy. Ten posmakował je
i zabrał – zaczął palić i robić z nich napar, po wipiciu którego mnisi mogli dłużej się modlić w nocy.
Etiopia Yirgacheffe jest jedną z najlepszych kaw uprawianych w górach.
Ma delikatną kwasowość, ciało i smak. Wiele osób przyciąga delikatne, kwiatowe i herbaciane cechy.

Region – Yirgacheffe
Wysokość uprawy – 1700 – 2200 metrów
Okres zbiorów – październik – grudzień
Proces obróbki – myte, suszone na słońcu
Zapach – kwiatowy, słodki
Smak – złożony, owocowy, herbaciany, kwiatowy, cytrynowy
Ciało – ciężkie
Kwasowość – miękka, słodka, cytrynowa
Charakterystyka kubka – herbata-podobna, owocowa, cytrynowa, kwiatowa, cytrynowa, słodka, wielkie ciało, bardzo złożona, czysta