Kawa Colombia Excelso - Palarnia Kawy Lafaye
233
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-233,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Kawy Lafaye / Colombia Excelso

BRAZILIAN SANTOS

Poznaj napopularniejszą kawę w najlepszej wersji, 100% Arabica

Colombia Excelso kawa z palarni Lafaye Bydgoszcz
COLOMBIA EXCELSO

Ta kawa to podróż w najlepsze rejony plantacji kaw, 100% Arabica

GWATEMALA

Prosto z serca rejonu wulkanicznego, 100% Arabica

RWANDA BOURBON

Wyjątkowa i unikalna w Polsce kawa z Rwandy, 100% Arabica

KENYA

Klasyka z Afryki w niezwykłej odsłonie, 100% Arabica

INDIA PLANTATION

Bogaty smak i aromat prosto z Indii, 100% Arabica

CLASSIC

Idealne proporcje odniany ziaren dla codziennej kawy

COFFEE FUSION

Niezykłe połączenie odmian arabiki, 100% Arabica

MORNING COFFEE

3 odmiany ziaren Arabiki w mocnej energetycznej odsłonie, 100% Arabica

CAFFÈ DEL BANCHETTO

Idealna kawa na spotkania

AROMATICA

Skomponowana ze szczególną dbałością o aromat

ESPRESSO

Mocniejsza kawa – zrównoważona i zarazem intensywna

ROYAL COFFEE

Królewska mieszanka najlepszych ziaren, 100% Arabica

ORTHODOX BLACK TEA

Herbata czarna liściasta typu orthodox – prosto z Rwandy

ORTHODOX GREEN TEA

Herbata zielona liściasta typu orthodox – prosto z Rwandy

COLOMBIA EXCELSO

najwyższej klasy kawa z Kolumbii

Lafaye Palarnia kawy Bydgoszcz Colombia Excelso

Sekret kawy Colmbia Excelso

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów worków rocznie.

Szczególnym rodzajem jest Excelso; termin jest określeniem klasyfikacji kawy w Kolumbii. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Excelso to kawa o przekątnej 15-16 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna.

Uważana jest za najlepszą kawę kolumbijską. Należy do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o każdej porze dnia. Kawa o wspaniałym, niepowtarzalnym aromacie, łagodnym, bardzo naturalnym, delikatnym, lekko kwaskowatym smaku.

Teraz dostępna także w kapsułkach.

Kapsułki z kawą do ekspresów Nespresso®* Citiz, Pixie, Essenza, Lattissima, Maestria, U, lnissia oraz innych domowych urządzeń marki Nespresso®*.

*Znak towarowy Nespresso® nie jest własnością Lafaye Kubrak Sp. J. ani żadnej innej powiązanej spółki.

Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii.

 

EP (Europejskie Przygotowanie) określa, że ​​surowe ziarna kawy są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ciał obcych.

 

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Antioquia/Medellin
Gatunek – Arabika, Typica, Bourbon
Zbiory – październik/grudzień
Metoda pozyskiwania – na mokro
Wysokość upraw – 1100 – 1500 m.n.p.m.

 

Profil palenia – średnie
Smak – nuty czekoladowo-owocowe
Aromat – lekko cytrusowy, orzechowy
Body/cielistość – średnie
Kwasowość – średnia